Selecteer een pagina

Tweedejaarsstudenten van niveau 3 Summa Zorgopleidingen gaven op dinsdag 19 december workshops over zorg en technologie. Ieder studententeam had zijn eigen onderwerp. Studenten Robin Keulen, Linda Magnee, Melissa Verbeek en Evi Vermeulen delen hun ervaringen.

Niveau 3-studenten van de opleiding Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) en de combi-opleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke Zorg hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een onderzoek over uiteenlopende onderwerpen. Ieder studententeam koos hun eigen project uit, zoals de Tovertafel, Paro of domotica. De enige voorwaarde? Het moest over technologie in de zorg gaan.

Vrijheid voor de studenten

De studenten kregen twee weken de tijd om een onderwerp te kiezen. Hiervoor maakten de teams onder andere hun eigen enquêtes. “We gingen al gauw zoeken naar onderwerpen met ouderen, want daar is zorg toch meer op gericht”, legt Robin uit. Ze gingen de straat op met hun vragenlijsten en probeerden zo een interessant onderwerp te vinden. Melissa vertelt dat de studenten het project helemaal zelf mochten uitvoeren: “We hebben een draaiboek gekregen, maar moesten verder alles zelf doen. Zelf de planning maken, enquêtes maken en ze buiten school afnemen.” Deze vrijheid beviel de studenten heel goed. Ook Linda is enthousiast: “Ik vond het leuk. Vooral ook dat je zelf kon bepalen hoe je dingen ging aanpakken.” De studenten zijn het erover eens dat het leerzamer is om zulke projecten zelf uit te voeren dan dezelfde stof in theorie op school te behandelen.

Kritisch denken

De meeste studenten hadden weinig tot geen ervaring met technologie in de zorg. Hoe denken ze nu over alle nieuwe ontwikkelingen? “Ik vind het makkelijk om met techniek te werken”, vertelt Linda. Maar de studenten zijn ook kritisch. Zo vertelt Robin: “Voor mij voelt het heel dubbel. Door de technische ontwikkelingen wordt de privacy van cliënten wel minder. Maar toch vind ik de ontwikkelingen ook heel goed.” De studenten verwachten dat zorgbehoevenden persoonlijke aandacht tekortkomen als alle zorg door technologie wordt overgenomen. “Veel mensen zien in dat robots kunnen helpen als er minder personeel komt, maar mensen zullen de sociale contacten wel missen. Een robot kan zich niet zo goed inleven”, legt Melissa uit.

Workshops Summa Zorg

Mooie afsluiting

Het onderzoek van de teams werd afgerond met een presentatie tijdens de workshopochtend. De studenten legden hier door middel van een live instructie uit op welke manier hun onderwerp behulpzaam kan zijn voor cliënten. Eén dag van tevoren was de generale repetitie om de laatste puntjes op de i te zetten. De teams waren er dus helemaal klaar voor. Studenten woonden workshops van elkaar bij en ook familie en vrienden van de teams mochten langskomen. Uiteindelijk was het een groot succes! Evi: “Het ging echt heel goed!”

“Er ontstond een coöperatieve leerhouding bij de studenten en ze hebben meer kennis opgedaan over zorg en technologie. We nemen de goede leermomenten mee naar het nieuwe schooljaar.” – Paul van Boven, docent Summa Zorg

Lees meer over: Wijkleerbedrijf Lokaal+

Wijnexcursie Lokaal+ was een groot succes!

Buurtbewoners kunnen bij Lokaal+ terecht om anderen te ontmoeten en samen met studenten leuke activiteiten te ondernemen. Ze bereiden een maaltijd, maken een wandeling in de buurt of zijn creatief bezig. Vorige maand trokken een aantal bezoekers er zelfs op uit voor...

De impact van impactmonitoring bij Lokaal+

Bij wijkleerbedrijf Lokaal+ komen studenten en ouderen samen om van elkaar te leren. Zo kunnen zorgbehoevenden langer veilig vertrouwd thuis blijven wonen en zijn studenten beter voorbereid op de zorgbanen van de toekomst. Maar wat is nou écht het effect van de...