‘Er is onvoldoende aansluiting tussen de theorie en de praktijk’ horen we nog te vaak. Ook als het gaat over toepassing van techniek in de zorg. We vroegen daarom Johan van Baardwijk, Markt Directeur bij Cofely Healthcare en jurylid tijdens de Slimmer Leven Challenge om ons mee te nemen in een aantal van zijn praktijkvoorbeelden. Zodat we er samen van kunnen leren.

“Techniek is niet het probleem, sterker nog, de nieuwste technologie en gadgets vinden we super interessant. Maar waarom komt vooruitgang dan lastig van de grond? En waarom gaan er zo veel dingen mis?”

Onderzoek is goed, maar dan wel in de praktijk!

Cofely is met een proefproject rondom duurzame techniek bezig op Antarctica. Helemaal ‘self supporting’, dus zonder hulp van wie of wat dan ook. Bijzonder om te ervaren dat de techniek, waarvoor wij het onderzoek startten, niet zozeer een rol speelt, maar de mens zelf. Ons eigen gedrag vormt vaak het probleem. We hebben beperkte middelen op zo’n moment. We moeten dus in die kou keuzes maken. Willen we koffie zetten, of willen we onze telefoon opladen? En hoe gaan we daar onderling mee om? Ons menselijke gedrag is dus veel bepalender voor succes, dan de achterliggende techniek.

We doen meer onderzoek om ‘slimmer leven’ naar een hoger niveau te brengen. Zo kijken wij bewust met afstand naar het wonen in de stad. Hoe dat anders, beter en slimmer kan. Waarom moet die vrachtwagen het centrum nog in om goederen af te leveren? En dat hele eenrichtingsrondje door de stad maken? Wij denken dat het anders kan en moet. Verbeteren met behulp van techniek, maar vanuit de praktijk gedacht.

Draai het dus om; eerst de gebruiker, dan de oplossing

In het vervelende geval dat we in een ziekenhuis terecht komen, willen we een eenpersoonskamer. Dat horen we toch? Maar uit onderzoek blijkt dat wat we in dit geval willen, afhankelijk is van de regio waarin we wonen. Zo vinden mensen in Den Haag het te eenzaam om alleen te liggen. Dus voordat we alles in het werk stellen om iedereen een eigen zorgkamer te bieden, moeten we beter luisteren. Zodat we uiteindelijk ook het juiste bieden.

Mooie techniek, maar privacy dan?

Slimmer wonen gaat heel ver. Ook in sociale hygiëne bijvoorbeeld. Wij plaatsen slimme watermeters. Hang je zo’n slimme meter bij iedere gebruiker, dan kun je daarin patronen ontdekken en weten we dus dat de bovenbuurvrouw haar handen niet wast na toiletbezoek.

Hoe? Doordat we uit haar waterverbruik afleiden of zij naar het toilet is geweest, haar handen heeft gewassen of thee heeft gezet. Prachtig natuurlijk als het gaat over zelfstandig wonen, maar is er ook voldoende nagedacht over haar privacy?

Laat je niet verrassen, ken de praktijk!

Wat is de wijze les die we kunnen leren uit al deze voorbeelden? We moeten het zorgproces centraal zetten. De gebruiker en zijn of haar menselijke gedrag is het uitgangspunt. Vanuit daar verzinnen we samen de techniek om de juiste, passende oplossing te vinden. Jongeren kunnen daaraan een fantastische bijdrage leveren. Zij zijn enorm creatief. Geef ze de kans mee te denken en werken, vanuit hun dagelijkse praktijk en ervaring. En luister naar ze! Dan pas komen we samen tot succesvolle oplossingen, waar iedereen baat bij heeft.”

Bedankt Johan van Baardwijk, dat je dankzij jouw ervaringen laat zien hoe we samen een betere aansluiting kunnen vinden. Leerzaam is dit zeker, vooral als je succesvol in de zorg werkzaam bent of wilt zijn!

Lees meer over: Partners aan het woord