Selecteer een pagina

Het dementieproject laat zien dat samenwerken tot mooie resultaten leidt. Fontys-studenten leveren technische kennis en leerlingen van Summa Zorg delen hun praktijkervaringen. Zo ontstaat een VR-beleving die studenten en de praktijk dichter bij elkaar brengt.

Summa Zorg-studenten zijn in het kader van het techniekproject met het thema Virtual Reality (VR) aan de slag gegaan. Met deze technologie kun je op een visuele manier de veranderingen in de zorg en het onderwijs aantonen. “De ontwikkelen gaan heel snel. Anderhalf jaar geleden begonnen we ooit voorzichtig met VR-brillen en nu zitten we al na te denken over het uitbouwen van de verschillende applicaties”, vertelt Susan Metz, Projectleider Zorg & Technologie bij Summa Zorg.

VR-bijeenkomst Fontys

Waar mbo en hbo samenkomen

Een aantal Fontys Hogeschool ICT-studenten met een minor Virtual Reality kozen ervoor hun onderzoek bij Summa Zorg uit te voeren. Zo ontstond een mooie samenwerking tussen mbo en hbo. De Fontys-studenten brachten een hoop technische kennis en voorzieningen met zich mee. Hiermee creëerden ze een 360° VR-omgeving waarin studenten kunnen ervaren hoe het is om met dementie te leven. De studenten van Summa Zorg zorgden op hun beurt voor de nodige praktijkervaringen. Ze hebben onder andere een middag doorgebracht met ouderen in wijkleerbedrijf Lokaal+. Samen met de ouderen bekeken en testten ze de applicaties. Ook de ouders en grootouders van de studenten waren aanwezig. “Mijn opa vond het echt bijzonder om te kunnen ervaren hoe iemand met dementie zich voelt”, vertelt Summa-studente Fabiënne Seggelen. Ook haar moeder was onder de indruk: “Ik snap mensen met dementie nu veel beter.”

Video VR-bijeenkomst Fontys

Blijven ontwikkelen

Het concept van de virtuele dementie-omgeving is doorontwikkeld door de Fontys-studenten. Naast de 360°-omgeving is een begin gemaakt met een volledige dementie-ervaring. Met behulp van een HTC Vive word je de hele tijd in verwondering gebracht doordat dingen niet lijken te werken, zoals mensen met dementie dat ook ervaren. De eerste groep Fontys-studenten rondde hun minor onderzoek in februari af. Ze kozen ervoor hun presentaties bij Lokaal+ te geven, omdat ze dit een inspirerende omgeving vinden. “Fontys was heel enthousiast over de ervaringen tijdens de middag bij Lokaal+. We gaan nu bijvoorbeeld samenwerken binnen het thema agressie, waarbij Fontys-studenten van de opleiding toegepaste psychologie en psychiatriestudenten van de Summa-opleiding Verpleegkunde samen onderzoeken welke interventies wel en niet werken bij een agressieve cliënt”, vertelt Susan. De resultaten vormen input voor een VR-omgeving waarmee andere studenten kunnen oefenen, zodat ze beter leren om te gaan met agressie in de zorg. Summa Zorg hoopt dat er ook een nieuwe Fontys-groep komt om de dementie-omgeving verder door te ontwikkelen. “Ondertussen zitten we zelf ook niet stil. Momenteel richten we, met hulp van Summa ICT-stagairs, een eigen VR-lab in”, vertelt Susan. “Hierdoor kunnen we steeds meer gaan testen en studenten laten oefenen met VR, heel belangrijk!”

Lees meer over: Het practoraat

Hoe is het met het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis?

Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis stimuleert het uitvoeren van onderzoek en het ontwikkelen van een onderzoekende houding bij Summa Zorg. Zo krijgen studenten de mogelijkheid om op school te werken met zorg en technologie. De hoogste tijd om bij te praten over...

Challenge: Digivaardig in de Zorg

Fred Veenstra gaat geregeld bij zijn oma langs. Hij maakt zich grote zorgen om haar. Onlangs heeft hij haar op de grond gevonden. Gelukkig had ze niks gebroken. Maar hoe moet dit nu verder? Kan ze nog lang veilig alleen blijven wonen? Zo zijn er heel veel mensen die...