Aan het woord is Johan van Baardwijk, Markt Directeur bij Cofely Healthcare en jurylid tijdens de Slimmer Leven Challenge. Hij legt het belang van initiatieven als de Slimmer Leven Challenge uit.

Cofely Healthcare is een echt technisch bedrijf in hart en nieren. Een grote dienstverlener die techniek, zorg en beterschap verbindt. Zo bouwen we ziekenhuizen en verzorgingshuizen en bieden daarbinnen op allerlei gebieden comfort. Via verwarming en verlichting bijvoorbeeld. Weet je, de techniek is nooit het probleem, maar de wereld om ons heen verandert. Het gedrag van de mensen die de techniek gebruiken, juist daar zit het ‘m in.

Wij willen daarom ook werken met echte praktijkmensen. Maar wat we merken, is dat het steeds moeilijker is om goed opgeleid personeel te vinden. Er zijn steeds minder echte vaklieden als het gaat om installatietechniek en werktuigbouwkunde Het gat tussen theorie en praktijk wordt steeds groter. Mijn bijdrage aan deze challenge is dan ook ontstaan uit een combinatie van enthousiasme en het geloof dat het beter kan.

Een voorbeeld zijn

Samenwerken is key. Als je dan merkt dat men dingen ontwikkelt bij de ene instelling, die het jaar erop bij de andere instelling gewoon weer overgedaan worden, dan gaat er toch iets niet goed? Onnodig. Wat mij betreft blijft het ook niet bij praten, maar gaan we ’t samen goed doen. Ik wil het voorbeeld geven door zelf bij te dragen aan deze verandering. Ik geloof in de jonge generatie en hun rol hierin.

Daarnaast werkte het enthousiasme van Hilde Meijs, directeur Summa Zorg, erg aanstekelijk voor me. De bevlogenheid, passie en oprechte gedrevenheid om er een succes van te maken, daar kon ik simpelweg geen nee tegen zeggen! Zoals gezegd, ik geloof in de studenten van nu. Hen samen klaarstomen voor de praktijk en stimuleren het beste uit zichzelf te halen, geweldig vind ik dat. Ik hoop ook daarin een voorbeeld voor hen te kunnen zijn. Om dat kracht bij te zetten werk ik met enthousiaste studenten verder aan hun innovaties. Zodat het ook echt van de grond komt. Ook de niet-winnende projecten hebben veel kansen in zich. Die groepen worden gekoppeld aan andere bedrijven. De innovaties zijn kansrijk, maar dan moeten deze studenten ook wel echt laten zien dat ze het willen!

‘Nog nooit een patiënt gewassen’

De Slimmer Leven Challenge is een goed en mooi initiatief. Vooral de samenwerking tussen MBO, HBO en Universiteit, met mensen van diverse niveaus die elkaar versterken, geweldig is dat! Het heeft me echt geraakt om de volwassenheid tussen studenten onderling te zien. Hoe hoger opgeleide studenten oprecht luisterden en leerden van praktijkgerichte MBO studenten.

Zo zei een student van de Universiteit: ‘Ik weet natuurlijk veel van de huidige problemen en wetenschappelijke onderzoeken in de zorg, maar ik heb nog nooit een patiënt gewassen! Ik heb daar dus ook totaal geen gevoel bij. Mijn groepsgenoten juist weer wel, daar leer ik echt veel van!’

Nieuwe denken

Ik geloof in het onvoorwaardelijk delen van kennis. Dan komen de mooiste dingen tot stand. Dit nieuwe denken is het meest waardevolle dat me is bijgebleven tijdens de challenge. De energie die ontstond tussen deze bij elkaar gebrachte mensen was geweldig. Er zit zoveel meer in jongeren dan sommigen denken. Maar dan moet je wel naar ze luisteren. Oprecht interesse tonen, net zoals we dat in de zorg overal meer moeten doen. Zo waren de groepswhatsapps al actief voordat ik er erg in had! Jongeren communiceren hierdoor snel, effectief en efficiënt. Door dit positief te stimuleren en hen een serieus platform te geven, kunnen zij een erg belangrijke bijdrage leveren aan slimmer leven.

Lees meer over: Partners aan het woord