Kempenlef timmert als innovatief arbeidsmarktproject met een subsidie vanuit de provincie Noord-Brabant goed aan de weg! De provincie heeft dit project vastgelegd in een mooie video. Als trotse samenwerkingspartner delen we deze graag!

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap investeert sinds 2016 in Samen Slim Zorgen Thuis middels het Regionaal Investeringsfonds (RIF). De aanvraag voor deze subsidie werd niet meteen aangenomen. Bij onze afwijzing kregen we het advies om meer te focussen op het onderwijs, hoewel wij juist van mening zijn dat het opleiden voor nieuwe beroepen en het realiseren van arbeidsmarktperspectief hand in hand moet verlopen. De tweede aanvraag van Samen Slim Zorgen Thuis richtte zich op onderwijs- en stageontwikkeling. Het noodzakelijke bijbehorende arbeidsmarktcomponent werd vormgegeven in een aparte aanvraag bij de provincie Noord-Brabant: Kempenlef!

Wie kan delen, kan vermenigvuldigen

Vanuit de oprichtende partners Rabobank de Kempen, RSZK ZorgProfessionals, Simac en Summa Zorg en in samenwerking met de gemeentes Bergeijk en Bladel, Slimmer Leven 2020 en de TU Eindhoven is in de afgelopen twee jaar hard gewerkt om baankansen te creëren voor thuisondersteuners. Zo spelen we met Kempenlef in op de vraag van ouderen om langer gezond en veilig thuis te kunnen blijven wonen. We maken het predicaat ‘dementievriendelijke gemeente’ expliciet én zichtbaar in zowel Bladel als Bergeijk. Met het nieuwe beroep ‘langer-thuisondersteuner’ vullen we het gat tussen mantelzorg en professionele zorg én het gat tussen huishoudelijke hulp en verzorgende in de thuissituatie. Praktisch opgeleide mensen ondersteunen hulpvragers bij alle dagelijkse bezigheden, variërend van bedden opmaken tot boodschappen doen en van ondersteuning bij technologie tot het doen van een spelletje.

Twee handen op één buik

Het belangrijkste doel van Kempenlef is om het bestaansrecht van de langer-thuisondersteuner aan te tonen en praktisch opgeleiden in de Kempen perspectief te geven op duurzame betaalde arbeidsplaatsen. Kempenlef maakt hiervoor onder andere gebruik van de wijkleerbedrijven van Summa Zorg. Samen Slim Zorgen Thuis werkt heel nauw samen met dit project. Daarom presenteren wij vol trots de video die de provincie Noord-Brabant heeft laten maken over Kempenlef. Benieuwd hoe beide programma’s elk vanuit hun eigen kracht en positie – en in nauwe samenwerking – de noodzakelijke veranderingen in onderwijs en arbeidsmarkt realiseren? Kijk snel!

 

Lees meer over: Partners aan het woord