Lokaal+ is tegenwoordig niet alleen te vinden in Eindhoven. Eind 2016 lanceerden RSZK Zorgprofessionals en Summa een wijkleerbedrijf vanuit ontmoetingscentrum Zeelst. Lieke Lauwers (RSZK Zorgprofessionals, rechts op de foto) en Jolijn Geenen (Summa, links op de foto) waren hier vanaf moment één moment bij betrokken. Vandaag vertellen zij hoe belangrijk de samenwerking is om in te spelen op de veranderende zorgvraag.

‘’Bij het openen van het wijkleerbedrijf in Zeelst hebben we gekeken naar de mogelijkheden die er al waren. Samen met RSZK Zorgprofessionalszijn we tot een mooi resultaat gekomen. Op dit moment zijn er drie senioren die hulp krijgen van studenten. Het klikt heel erg goed’’ vertelt Jolijn.

Extra ogen

Dat ouderen tegenwoordig langer thuis wonen brengt ook voor RSZK Zorgprofessionalsuitdagingen met zich mee. De zorg wordt zwaarder voor mantelzorgers en de wereld van senioren wordt kleiner. Daarbij komen ook nog weleens psychische problemen of verslavingen kijken. Als zorgaanbieder spelen wij in op de thuissituatie.

“Het motto van RSZK Zorgprofessionals is ‘Thuis kan overal’. Thuis is onafhankelijk van plaats, thuis is een gevoel en RSZK Zorgprofessionals wil dat haar klanten zo lang mogelijk thuisgevoel ervaren. Dankzij Lokaal+ signaleren studenten al in een vroeg stadium eventuele problemen. Ze zijn de extra ogen die we zo hard nodig hebben’’ aldus Lieke.

Leren van elkaar

De samenwerking tussen RSZK Zorgprofessionals en Summa is voor beide partijen van onschatbare waarde. Dankzij de studenten is er meer persoonlijke aandacht voor senioren en ruimte voor mantelzorgers. Daarnaast ervaren studenten hoe het is om te werken binnen een echte organisatie met echte cliënten.

‘’Bij een echtpaar waarvan de man dementie heeft, biedt het een enorme uitkomst als een student een uurtje gaat wandelen met hem. Daarnaast willen senioren niet altijd naar een dagopvang. De Summa studenten bieden dan een uitkomst’’ aldus Jolijn. Lieke vult aan: ‘’Ook wij leren van Summa. Nieuwe ontwikkelingen en technische snufjes krijgen we direct mee. Daarnaast merken wij het ook weer op als bepaalde dingen niet werken zodat Summa daar wat mee kan binnen hun leermethoden. Het is een wisselwerking.’’

Ervaringen van senioren

Er zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd voor bewoners, thuiszorg, vrijwilligers en mantelzorgers. Vaak kwamen daar meer partijen op af dan senioren zelf. ‘’We merken dat het rond gaat in de buurt maar dat er nog een bepaalde drempel is. Veel senioren vinden het moeilijk om hulp te vragen. Op dit moment doet een student een behoefteonderzoek in de wijk. Hij gaat gewoon bij de mensen thuis langs. Die student koppelt het terug als er vraag is naar extra ondersteuning. Hij merkt nu al dat senioren het toch heel prettig vinden als hij langskomt. Door alle leuke verhalen en vele kopjes koffie duurt het onderzoek al een stuk langer dan verwacht’’ vertelt Jolijn lachend.

‘’Dankzij dat onderzoek zijn we er in elk geval al achter dat we de rollen misschien om moeten draaien en zelf naar de mensen toe kunnen gaan. Zodra de drempel is doorbroken werkt de combinatie tussen studenten en senioren namelijk heel goed. Als de klik er is ontstaat er na verloop van tijd meestal een sterke band’’ aldus Lieke.

Al met al zijn de ontwikkelingen in volle gang en ook in Zeelst wordt Lokaal+ steeds groter. Wie weet openen er binnenkort ook wel wijkleerbedrijven in Bladel, Reusel of Eersel!

Lees meer over: Partners aan het woord