Maak kennis met het practoraat

Practoraten stimuleren het uitvoeren van onderzoek en het aannemen van een onderzoekende houding in het mbo-onderwijs. Samen met diverse partners doen we praktijkgericht onderzoek en spelen we in op de gevolgen van de veranderende zorg en snelle technologische vernieuwing voor het onderwijs. Zo worden inzichten op het gebied van technologische oplossingen voor zorgvraagstukken toepasbaar gemaakt voor het mbo-onderwijs.

Aan de basis van de onderzoekende houding en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek staat een bepaalde input of impuls. Deze kan uit diverse bronnen komen, zoals de good practice van een docent, een ontwikkeling in het bedrijfsleven of een vraag van een student. Zo vertalen we de gevolgen van de maatschappelijke veranderingen in de sector naar de zorgopleidingen.

Onderzoekende houding

Bij zowel docenten als studenten willen we een onderzoekende houding stimuleren. Deze houding kenmerkt zich door gezonde (zelf)reflectie, een nieuwsgierige geest, een drang naar verwondering en actief uitproberen. Studenten en docenten verbeteren continu door het doorlopen van de Plan Do Check Act-cyclus (PDCA).

Praktijkgericht onderzoek

Studenten krijgen de mogelijkheid om op school te werken met zorg en technologie. Ze oefenen, ervaren en leren in levensechte praktijksituaties. Zo voeren ze hun eigen onderzoeken uit, waarbij ze eerst het onderwerp verkennen, om vervolgens een onderzoeksopzet te maken. Na het uitvoeren van deze onderzoeksopzet en de bijbehorende analyses worden bepaalde conclusies getrokken. De volgende stap wordt vaak vergeten: het delen van de resultaten met bijvoorbeeld mantelzorgers, bedrijven, instellingen en zorgorganisaties. Toch is dit belangrijk om nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten. Zo blijft de cyclus altijd in beweging.

”Mbo-studenten doen tijdens de opleiding veel praktijkervaring op in direct contact met de zorgvragers. Deze ervaring is waardevol voor het afstemmen van het onderwijscurriculum op de behoeften van hulpbehoevende thuiswonende burgers. We stimuleren een onderzoekende en signalerende houding bij onze studenten en dagen hen uit te excelleren. Daarnaast versterken we de verbinding tussen burgers, studenten en het bedrijfsleven.”

Susan Metz

Practor Samen Slim Zorgen Thuis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit innovatieve project? Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

    
     
    Voorkeuren (meerdere antwoorden mogelijk)     
  
            
              
    
* verplichte velden

Het practoraat

Challenge: Digivaardig in de Zorg

Fred Veenstra gaat geregeld bij zijn oma langs. Hij maakt zich grote zorgen om haar. Onlangs heeft hij haar op de grond gevonden. Gelukkig had ze niks gebroken. Maar hoe moet dit nu verder? Kan ze nog lang veilig alleen blijven wonen? Zo zijn er heel veel mensen die...