Maak kennis met het practoraat

Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis is een platform dat zich richt op praktische innovatie en kennisuitwisseling. Het is onderdeel van het project Samen Slim Zorgen Thuis. Samen met diverse partners doen we praktijkgericht onderzoek en spelen we in op de gevolgen van de veranderende zorg en snelle technologische vernieuwing voor het onderwijs.

De professional van morgen wordt vandaag opgeleid

Het is onze insteek om inzichten op het gebied van technologische oplossingen voor zorgvraagstukken toepasbaar te maken voor het (MBO) onderwijs. Daarnaast willen we opgedane kennis delen met mantelzorgers, bedrijven, instellingen en zorgorganisaties.

Focus

Centraal in ons practoraat staat de toenemende behoefte van burgers aan producten en diensten die bijdragen aan het langer, gezond, prettig en veilig thuis blijven wonen. Ook voor mantelzorgers is dit een speerpunt. De eisen die de arbeidsmarkt stelt aan zorgstudenten zijn aan verandering onderhevig en het is zaak daarop in te spelen.

Onze doelen

1. Studenten krijgen de mogelijkheid om op school te werken met zorg en technologie. Ze oefenen, ervaren en leren in ‘levensechte’ praktijksituaties.
2. Het inrichten van een werkwijze, op basis van good practices, waarmee zorgtechnologische oplossingen eenvoudig, snel en effectief in contextrijk zorgonderwijs toegepast kunnen worden.
3. Het vertalen van de gevolgen van de maatschappelijke verandering dat burgers langer, zelfstandig en veilig thuis blijven wonen naar de zorgopleidingen.

”Mbo-studenten doen tijdens de opleiding veel praktijkervaring op in direct contact met de zorgvragers. Deze ervaring is waardevol voor het afstemmen van het onderwijscurriculum op de behoeften van hulpbehoevende thuiswonende burgers. We stimuleren een onderzoekende en signalerende houding bij onze studenten en dagen hen uit te excelleren. Daarnaast versterken we de verbinding tussen burgers, studenten en het bedrijfsleven.”

Susan Metz

Practor Samen Slim Zorgen Thuis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit innovatieve project? Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Het practoraat

Ouderdomspakken in de les

Je in één klap tien jaar ouder voelen… Dat komt in de buurt van wat het ouderdomssimulatiepak met je doet. De zware gewichten maken je alleen niet tien jaar, maar wel zestig jaar ouder. Zet er oorkleppen en een bril bij op en je kan zo het verzorgingshuis in. Esther...

De beeldapp in de praktijk

Ka Fong is één van de studenten die stage loopt bij burgers thuis en wordt begeleid op afstand. Met de tablet op zak gaat ze twee keer per week langs bij verschillende cliënten. Vandaag vertellen zij en haar stagebegeleider Isabelle Pullens over hun ervaringen tot nu...

Robots in de zorg en in de klas!?

Summa Zorg heeft met ondersteuning van de leverancier, Focal Meditech uit Tilburg, sinds kort Paro de robotzeehond ter beschikking. We vertelden hier al over in een eerder blogbericht. In de periode februari – april 2017 is Paro al op bezoek geweest in 20 klassen!...

Wat je nog niet wist over scenario leren

Na wekenlang hard werken is het eindelijk zover. De eerste vijf leerlingen zijn gestart met één van de scenario’s die Arne en Glenn hebben ontwikkeld. Arne had helaas de pech ziek te zijn maar gelukkig kon Glenn, na alle goede voorbereidingen, de workshop prima alleen...