Het is van groot belang dat mantelzorgers af en toe, maar wel tijdig en regelmatig, in een ontspannen sfeer loskomen komen van de zorgsituatie. Bij de verwenmiddag ‘Samen even uit de zorg’ ontspannen mantelzorgers (samen met degene die zij zorg geven) in een andere omgeving. Er is voldoende begeleiding van zowel professionals als vrijwilligers. Steunpunt Mantelzorg Verlicht organiseert drie keer per maand deze bijzondere middagen. Eén keer daarvan vindt plaats in Lokaal+. Het thema is ontspannen en verwennen!

Over Steunpunt Mantelzorg Verlicht
Bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht staat de mantelzorger centraal. Het steunpunt geeft antwoord op elke vraag over mantelzorg. De mantelzorgconsultenten zijn goed op de hoogte van het zorgaanbod in Eindhoven en begrijpen wat het betekent om mantelzorger te zijn. Ook helpen ze de weg te vinden in de zorg.

Het doel van de middagen is helder: de mantelzorger op een laagdrempelige manier ontzorgen. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers het best moeilijk vinden de zorgvrager los te laten. Daarom bieden zij zogenaamde spijtzorg light. Dat houdt in dat de mantelzorger de zorgvrager mee kan nemen en samen met hem of haar even kan ontspannen. Er hoeft dus niemand ‘achter te blijven’.

Samen even uit de zorg

De plekken waarop de ‘Samen even uit de zorg’ middagen worden georganiseerd zijn:

  • Lokaal+ Summa met het thema ontspannen en verwennen
  • Theehuis Peppelrode met het thema creativiteit
  • Groendomein Wasven met als thema natuur

De verwenmiddagen bij Lokaal+

Eén keer per maand vindt de verwenmiddag voor mantelzorgers plaats in Lokaal+. Mantelzorgers kunnen hier (met of zonder partner) terecht voor een stukje ontspanning. Er worden kaartspellen gespeeld, muziek geluisterd en er is ruimte om je verhaal te vertellen.

‘’Binnen Lokaal+ staat verzorging en ontspanning centraal. Senioren geven aan dat ze het erg prettig vinden af en toe eens in de watten gelegd te worden. Het is echt een momentje voor henzelf. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de zorgvrager en er is ruimte om zichzelf te laten verwennen’’ aldus mevrouw Hendriks – Steunpunt Mantelzorg Verlicht.

Elke middag start met een rondje hoogte- en dieptepunten. Iedereen heeft de kans te vertellen wat hem of haar op ’t hart ligt. Zowel andere mantelzorgers als begeleiders luisteren naar het verhaal en geven eventueel advies. Vervolgens krijgt iedereen de mogelijkheid een activiteit te doen.

Als mantelzorger kun je er voor kiezen binnen te blijven bij Lokaal+ of even naar buiten te gaan om een rondje te wandelen bijvoorbeeld. Samen met een mantelzorgconsulent en andere mantelzorgers even er tussenuit.

‘’Keer op keer merken we dat mantelzorgers het een fijn idee vinden als de zorgvrager op een veilige plek even iets leuks kan doen en zij ook even mogen ontspannen’’ vertelt mevrouw Hendriks.

Hulp van studenten

Ook studenten van het Summa College helpen tijdens de verwenmiddagen. Ze zorgen voor een kop koffie of thee en wat lekkers. Daarnaast bieden ze een luisterend oor en helpen ze bij activiteiten. Van nagels lakken, massage en model in het haar kappen… Er is voor ieder wat wils.

Lees meer over: Wijkleerbedrijf Lokaal+

Het wijkleerbedrijf en Lokaal+ in coronatijd

Lokaal⁺ is altijd een plek geweest om anderen te ontmoeten en samen met studenten van het Summa College uiteenlopende activiteiten te ondernemen, zoals koken en samen bewegen. Vanwege de coronamaatregelen heeft het wijkleerbedrijf en Lokaal+ helaas haar deuren...