Rauh & Giebels Theatermakers trekt het land door met ‘Ons kan niks gebeuren’, een voorstelling over dementie. Helma Giebels speelt dementiepatiënt Janine, Jan Rauh neemt de rol van mantelzorger Paul op zich. Tijdens de week van Dementtalent bij Summa Zorg woonde Sylvia Eickholt, oprichtster van onze partner Het Momentum, de voorstelling bij. Ze deelt haar ervaringen.

De voorstelling is heel herkenbaar. Een echtpaar wordt geconfronteerd met de diagnose die niemand wil horen: dementie. Alle fasen van dementie worden belicht, tot het overlijden aan toe. De voorstelling is indrukwekkend en de meeste Summa-studenten kijken dan ook gefascineerd toe. Mooi om te zien, want ook zij kunnen straks in hun werkveld met dit proces te maken krijgen. Na afloop van de voorstelling was er gelukkig genoeg tijd om vragen te stellen en van gedachten te wisselen.

Contact blijft mogelijk

De voorstelling vindt plaats in een thuissituatie, zoals voor vrijwel iedereen die in aanraking komt met dementie in de eerste periode de situatie is. In het geval van mij en mijn moeder verplaatste het speelveld zich later naar het verpleeghuis. Ik heb veel gezien en geleerd in de 8,5 jaar dat mijn moeder daar verbleef. Mijn belangrijkste eyeopener was dat het contact mogelijk bleef in alle fasen van dementie. Ondanks de ziekte en afasie bleven we elkaar begrijpen en écht zien. Wat waardevol en wat mooi dat we zo mijn moeder al die jaren nog bij konden staan en dat zij niet totaal wegzakte in het isolement van verwarde gedachten en herinneringen.

Aandacht werkt

Ik merkte gaandeweg dat ik ook contact kon maken en behouden met de andere bewoners van het verpleeghuis. Vaak leefden ze op en straalden hun ogen als vanouds als je een gesprekje met hen had of een stukje meewandelde op de gang. Aandacht was het sleutelwoord, aandacht voor dat wat hen altijd had geïnteresseerd. Kleuren, tekenen, de krant lezen, wandelen, huisdieren, koffie drinken, de roddelblaadjes, een spelletje, noem het maar op! Bij bijna iedereen werkt wel íets om contact te maken. Deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik vorig jaar met Het Momentum ben gestart, een vrijwilligerscollectief dat nu al actief is binnen drie huizen in Geldrop en Heeze. Er lopen bovendien nog meerdere aanvragen.

Ons kan niks gebeuren

De titel van de voorstelling is een goede trigger, want veel mensen denken toch dat ze niks kan gebeuren, zoals ook ik destijds. Maar het kan dus wel en ineens zit je 24/7 in de mantelzorg. Het Momentum helpt daarom ook graag de mantelzorgers met een uurtje respijtzorg in de week. Alle lof voor onze vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om de ogen weer te laten stralen van diverse bewoners. Sommigen van hen hadden totaal geen band met dementie. Maar in plaats van de gedachte ‘ons kan niets gebeuren’ dachten zij ‘een uurtje per week, natuurlijk kan ik dat missen voor iemand met dementie!’. Prachtig en geweldig, zonder onze vrijwilligers kon er namelijk niks veranderen.

Lees meer over: Partners aan het woord