Selecteer een pagina

Logo InterregEuropese vlag

De afgelopen negen maanden hebben studenten van Summa Zorg zich keihard ingezet voor de ThuisTrial van NightWatch. Dit traject kwam ten einde tijdens een leerzame ochtend waarop de teams hun ervaringen presenteerden aan medestudenten, docenten en andere geïnteresseerden.

Livassured en Kempenhaeghe, de bedenkers van NightWatch, hadden negen maanden geleden een simpel verzoek aan Summa Zorgstudenten: help ons dit product beter te maken. Dit bleek makkelijker gezegd dan gedaan. De studenten hebben tijdens hun onderzoek de nodige uitdagingen overwonnen. Uiteindelijk leidde het traject tot een heel mooi resultaat en een hoop waardevolle ervaringen.

Presentaties ter afsluiting van de NightWatch ThuisTrial

Goede voorbereiding

De Summa Zorgstudenten begonnen hun onderzoek al in het voorjaar van 2017. Ze gingen op excursie bij Kempenhaeghe, kregen uitleg over epilepsie en gaven zelf voorlichting over de NightWatch aan niveau 2-studenten. Uiteindelijk werd iedere student gekoppeld aan een epilepsiepatiënt bij een gezin thuis of in een instelling.

“Het eerste contactmoment met het gezin was heel spannend. Je stapt toch in iemands privéleven.” – studente Jitske

De studenten gingen er zelf op uit om een kennismakingsgesprek te voeren door middel van storytelling. Dit houdt in dat ze maar één prikkelvraag mochten stellen aan de familie of verzorger van de patiënt, zonder in te gaan op het antwoord. Dat bleek een echte uitdaging! Sommige ouders vertelden heel emotioneel over hun ervaringen, terwijl anderen maar heel kort antwoord gaven. Uiteindelijk was het aan de studenten om op basis van dit antwoord zo goed mogelijk de NightWatch te introduceren. Een hele leerzame ervaring! Zo legt Mirte uit: “We moesten vaak improviseren, daardoor hebben we wel veel geleerd.”

Presentaties ter afsluiting van de NightWatch ThuisTrial

Lastige start

De eerste reacties waren over het algemeen heel enthousiast. Toch hebben niet alle patiënten de trial helemaal uitgezeten. Zo kwam Silvi in een gezin terecht waarvan de patiënt al een hele tijd aanvalsvrij was. “Toen de eerste versie van de NightWatch aangaf dat hij een aanval kreeg, terwijl dit niet zo was, besloot hij ermee te stoppen”, aldus Silvi. Ook het gezin van Steffie maakte de trial niet af: “Ik had een gezin met een patiënt die gedragsproblemen bleek te hebben. Hierdoor zou hij de band af kunnen trekken. Dat maakte hem geen geschikte patiënt voor de trial.” Ook gaf de eerste versie van de NightWatch foutmeldingen bij veel patiënten.

“Mijn gezin was enthousiast om te beginnen. Maar door allerlei technische storingen bij de eerste variant nam dat enthousiasme snel af.” – studente Marrit

Op basis van de terugkoppeling van de studenten is een update uitgevoerd die voor veel gezinnen en instellingen verbetering bracht. Hierdoor kon een groot deel van de patiënten de ThuisTrial goed afronden. Toch bleef het contact soms lastig. Tijdens de eindpresentaties van de studenten werd duidelijk welke moeizame ervaringen ze hadden met instellingen die niet mee wilden werken of families waarmee ze geen contact meer konden krijgen. “Ik had een patiënt bij een instelling. Het was moeilijk om feedback te krijgen van de begeleider. Ook hier waren technische storingen. Uiteindelijk kreeg ik via de moeder te horen dat ze waren gestopt met de trial”, vertelt Rachelle.

Een mooi resultaat

Taart bij de afsluiting van de NightWatch ThuisTrialDoor al deze uitdagingen zou je bijna denken dat de ThuisTrial niet geslaagd is. In tegendeel juist! Robbert Bloemendaal (Livassured), een van de ontwikkelaars, was aanwezig als toeschouwer bij de presentaties van de studenten. Ook voor hem kwamen de problemen van de eerste versie van de NightWatch tijdens de trial als een verrassing, maar hij vindt de ervaringen van de studenten juist heel waardevol. “We zijn heel blij dat het tijdens de trial is gebeurd en dat de Summa Zorg-studenten zo alert hebben meegewerkt. Tenslotte leer je het meest van de dingen die fout gaan. En ik merk na de presentaties dat er nog meer te weten valt. Ik heb met gespitste oren zitten luisteren. We gaan alles gebruiken om het beter te maken voor de gezinnen”, aldus Robbert. Ook projectleider Pieter Schendstok is enthousiast na de presentaties.

“We zijn nog lang niet klaar en gaan gewoon door. We hebben de NightWatch opgegeven voor de Zorginnovatieprijs 2018 en we zijn door de eerste selectie!” Pieter Schendstok, projectleider

En de studenten? Die genoten ervan om iets te betekenen voor andere mensen, in plaats van te werken aan een opdracht voor school. De onderlinge samenwerking ging heel goed. Bovendien vonden ze het stuk voor stuk een hele leerzame ervaring. Ze raden iedereen aan om mee te werken aan zo’n bijzonder project.

“Het is heel mooi om ergens aan bij te dragen.” – studente Maartje

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lees meer over: Het practoraat

Hoe is het met het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis?

Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis stimuleert het uitvoeren van onderzoek en het ontwikkelen van een onderzoekende houding bij Summa Zorg. Zo krijgen studenten de mogelijkheid om op school te werken met zorg en technologie. De hoogste tijd om bij te praten over...

Challenge: Digivaardig in de Zorg

Fred Veenstra gaat geregeld bij zijn oma langs. Hij maakt zich grote zorgen om haar. Onlangs heeft hij haar op de grond gevonden. Gelukkig had ze niks gebroken. Maar hoe moet dit nu verder? Kan ze nog lang veilig alleen blijven wonen? Zo zijn er heel veel mensen die...