De vrijwilligers van Het Momentum zetten zich in om mensen met dementie te kunnen laten genieten van mooie en fijne momenten. Een pilot van het collectief bij zorginstelling Ananz Wonen Welzijn Zorg in Geldrop leverde zulke positieve resultaten op dat het initiatief wordt uitgebreid naar andere locaties. We zijn dan ook trots om Het Momentum te verwelkomen als nieuwe partner van Samen Slim Zorgen Thuis. Oprichtster Sylvia Eickholt vertelt ons over haar collectief.

Volgens Stichting Alzheimer lijden ruim 270.000 mensen in Nederland aan dementie, een verzamelnaam voor zo’n 50 verschillende ziektes, waaronder alzheimer. Ruim 70.000 patiënten wonen in verpleeg- of verzorgingshuizen. Er is helaas veel te weinig zorgpersoneel beschikbaar om al deze mensen de persoonlijke aandacht te geven die ze nodig hebben. Het Momentum wil graag zoveel mogelijk de kwaliteit van leven voor deze mensen verbeteren. Dat sluit uiteraard perfect aan op onze missie om samen met partners veel beter in te spelen op de veranderingen in de zorg.

Echte geluksmomenten

De moeder van Sylvia is in een vergevorderd stadium van dementie en woont al jaren in een zorginstelling. Sylvia vertelt: “Ik merkte dat zij, net als ik, nog altijd écht kan genieten van de momenten dat wij samen zijn. Ik heb inmiddels zo vaak ervaren dat je met persoonlijk contact bijna altijd nog contact kunt maken, in elke fase van dementie”, vertelt Sylvia. Ook zij ziet dat het kringetje van vaste bezoekers gaandeweg kleiner wordt bij de meeste bewoners. Omdat Sylvia als geen ander weet hoe belangrijk bezoek is voor mensen met dementie ontstond het idee van Het Momentum. Een vrijwilliger van dit collectief bezoekt wekelijks een uurtje lang een bewoner. Sylvia: “Als mantelzorger is het een opluchting dat je naaste op dat moment ander bezoek krijgt. De verzorgers krijgen meer tijd voor iemand anders. Daarbij kan een beetje extra aandacht echt wonderen doen en dat is vaak een prachtig geluksmoment, voor zowel de bewoner als de bezoeker!”

Aandacht op maat

Het is wetenschappelijk bewezen dat bij mensen met dementie het gevoelsleven en emoties het langste intact blijven. Het Momentum gaat daarom uit van de mogelijkheden die er nog zijn, ondanks de dementie. De vrijwilligers leggen contact via emotie en gevoel, waardoor mensen met dementie zich weer even gehoord en, waar mogelijk, nuttig voelen. Op die manier maken ze écht contact met de cliënten. Maar dit kost wel tijd. “Een wekelijks gesprek vol managementtermen met een voormalig directielid, de hond uitlaten met een dierenliefhebber, een maritiem gesprek over een zelfgemaakt scheepsmodel of een heerlijke handmassage voor iemand die niet meer zo goed aan kan geven wat ze fijn vindt. Voor al deze voorbeelden geldt dat het aandacht op maat is. Absoluut de garantie voor vele geluksmomenten!”, legt Sylvia uit.

Persoonlijke match en goede begeleiding

Het Momentum onderscheidt zich omdat hun vrijwilligers in vier workshops worden voorbereid door een GZ-psycholoog. Vervolgens kan een vrijwilliger aangeven wat voor iemand hij of zij graag wekelijks zou willen bezoeken. De fase van dementie en de gewenste activiteiten zijn daarbij belangrijk. Na overleg met de mantelzorger en eerste verantwoordelijke zorgmedewerker maakt een professional van het woonzorgcentrum de match. De vrijwilligers worden goed begeleid en kunnen deelnemen aan diverse intervisieavonden en optionele workshops. Door de mooie verhalen van de vrijwilligers te delen wil Het Momentum het beeld rondom dementie veranderen. Sylvia legt uit waarom deze positieve communicatie zo belangrijk is: “Een woonzorgcentrum voor mensen met dementie is niet het treurige einde. Het is nog altijd mogelijk om te genieten. Maar daar is wel aandacht op maat voor nodig, om samen te doen wat nog kan en te genieten van de mooie momenten.”

Het Momentum wandeling met de hond

Bijzondere match

Ook de mantelzorgers zien wat de vrijwilligers van Het Momentum kunnen betekenen voor de cliënten. Mantelzorgster Irma: “Het is zo fijn dat mijn vader weer zijn verhaal kan doen! Elke week komt zijn vrijwilligster op dezelfde tijd en onderneemt iets met hem. Een spelletje doen of een eindje wandelen met de hond. Laatst heeft ze hem op een lunch getrakteerd op een terras. Een wonder, want mijn vader was niet graag meer buiten. Hij voelde zich daar onzeker. Ze hebben samen uren op het terras gezeten met steeds meer aanspraak. Mijn vader maakte met iedereen een praatje. Ja, hij is echt een ander mens geworden door de aandacht en totaal opgeleefd. Ik ben zeer enthousiast en dankbaar voor deze geweldige vrijwilligster. Het is een geweldige match!”

Wil jij vrijwilliger worden?

De samenstelling van het collectief is zeer divers, van studenten tot gepensioneerden. Ze delen de gemeenschappelijke factor dat ze allemaal wat meer willen weten over mensen met dementie en graag iets met hen ondernemen. Het Momentum wil ook graag studenten van Summa Zorg de kans bieden om kennis te maken met de zorg voor ouderen met dementie. Wil jij vrijwilliger worden voor een uurtje per week? Kijk dan op www.hetmomentum.nl/vrijwilligers.

Lees meer over: Partners aan het woord