Selecteer een pagina

De vraag die wij ons ruim vijf jaar geleden hebben gesteld was duidelijk. Hoe kunnen wij ons voorbereiden op een nieuw tijdperk in de zorg? Samen Slim Zorgen Thuis opereert inmiddels op het snijvlak van sociale veerkracht, jongerenbeleid, economie, arbeidsmarkt, ouderenbeleid, zorg en onderwijs. Een grote uitdaging, omdat dit binnen de overheid verschillende beleidsterreinen zijn, zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau.

Sinds wij zijn gestart met het zoeken naar antwoorden op deze vraag is duidelijk geworden dat langer thuis blijven wonen een belangrijk onderdeel uitmaakt van dit nieuwe tijdperk. Maar hoe vullen we de randvoorwaarden voor langer thuis wonen zo in dat de aanspraak op zorgverlening wordt uitgesteld? En hoe kunnen we hierbij de maatschappelijke impact die dit heeft op de regio en het snijvlak waar technologie mensen raakt op het vizier houden? De antwoorden op deze vragen hebben grote gevolgen voor onze visie op zorg, welzijn, werk en kwaliteit van leven.

Kom met ideeën en maak ze waar
Sinds de start van ons project zijn we begonnen met veel kleine initiatieven om snel te kunnen leren hoe dingen werken. Inmiddels kunnen we van veel onderwerpen rondom langer thuis wonen concreet laten zien wat wij bereikt en geleerd hebben. Door erin te geloven en te doen laten wij dingen zien. Dit helpt ook anderen om nieuwe mogelijkheden te zien. Of zoals Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het tijdens zijn bezoek aan Lokaal+ zei: “Wij bedenken van alles in Den Haag, maar dan kom je hier en zie je het al in de praktijk. Dit maakt het onderwijs zoveel interessanter. Tegelijkertijd hebben de senioren er ook baat bij, er worden stageplekken gecreëerd, docenten leren ervan. Iedereen wint!” Lees meer in de blog Met gewone mensen ongewone dingen doen of lees over onze andere inspirerende onderwerpen:

Sociale innovatie met maatschappelijke impact
Grote maatschappelijke vraagstukken rondom veilig en vertrouwd langer thuis wonen vormen een nieuwe en uitdagende context waarin onderwijs, overheid, organisaties en burgers moeten opereren. Toekomstgericht zijn betekent inspelen op de nieuwe marktvraag, veranderende zorg en snelle technologische vernieuwing. De veranderde marktvraag vereist andere vaardigheden, de inzet van technologie en opent de deur naar banen van de toekomst. Succes kun je alleen boeken als je onderdeel bent van een (lokaal) ecosysteem waarin je moet samenwerken aan oplossingen die werken in de eigen regio. Hierin is het belangrijk om intensief met partners samen te werken. Het kunnen werken met e-health, het ontwikkelen van de bijbehorende digivaardigheden en het bieden van een leerwerkomgeving waarin dit wordt toegepast staan centraal.

Wil je op de hoogte blijven van onze projecten en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Pieter Schendstok
Projectleider Samen Slim Zorgen Thuis

Lees meer over: Nieuws

De uitdagingen van gamen in de zorg

Begin december zetten studenten en docenten uit Nederland, Finland en Estland zich een week lang in om een verbinding te leggen tussen zorg en techniek. Dit deden ze onder andere bij het Summa College in Eindhoven. Op donderdag werden games gespeeld die nu al gebruikt...

Samenwerkend leren over kwetsbare ouderen in de SPOC

Het begon als een droom: verpleegkundigen en studenten die samen kennis over kwetsbare ouderen genereren en delen in een innoverend onderwijsontwerp. Summa-docenten Cindy Halman en Alex Keinemans ontwikkelden samen met het St. Anna Ziekenhuis en technologisch partner...