Door Sylvia Eickholt

Evi de Jong (19) is er stellig over. Na haar studie medische beeldvorming en radiotherapeutische technieken (MBRT) krijgt ze straks ook zéker te maken met patiënten met dementie. Deze mensen wil ze straks ook zo goed mogelijk begeleiden en geruststellen en dus liep ze een jaartje mee als vrijwilliger bij stichting Het Momentum. Zo begrijpt ze meer van mensen met dementie en kon ze ervaren hoe ze het beste kan handelen in bepaalde situaties.

De match tussen Evi en de mevrouw met dementie waarbij zij vrijwilligerswerk doet was gauw gemaakt. Mevrouw was al best in haarzelf gekeerd, maar contact was nog altijd mogelijk. “Mijn moeder geeft met korte woordjes en gebaren aan wat ze wil en dat is meestal wandelen. Als je mijn moeder een aai over haar hoofd of een hand geeft, heb je zeker haar aandacht! “, aldus dochter en mantelzorger Marja. Omdat dit inderdaad heel goed werkte, werd dit de manier van contact tussen Evi deze bewoonster.

Mooie momenten

Samen hebben ze in de afgelopen maanden heel wat gezellige uurtjes doorgebracht. In de tuin, in het dorp of gewoon in het huis. “Toen mijn moeder nog thuis woonde liep ze graag door de tuin. Hier en daar een bloemetje planten of een ongewenst grassprietje verwijderen. Nu moeder in een rolstoel zit kan ze zelf nergens meer naartoe en is ze van anderen afhankelijk. Ik werk zelf een aantal uren in de week en dan is het zo fijn dat ook Evi haar fijne momenten kan bezorgen!”, vertelt Marja. Evi knikt beamend. De glimlach van mevrouw bij het lekker snoepen van een ijsje of bij een fijne wandeling spreekt boekdelen.

Blijk van vertrouwen

Het mooiste wat Evi heeft meegemaakt? “Dat was ongetwijfeld toen mevrouw mijn hand pakte en zo duidelijk maakte dat ik bij haar hoorde en niet bij anderen die in de buurt zaten.” Een mooi blijk van vertrouwen en contact! Evi moet door omstandigheden stoppen. Dit is zowel voor Evi als voor de mevrouw en haar dochter Marja heel jammer. Evi kijkt positief terug op haar inzet als vrijwilligster en heeft veel geleerd over mensen met dementie, zowel in de cursus als in de praktijk. Dat helpt haar straks bij haar werk. Het Momentum is Evi heel dankbaar voor haar inzet en wenst haar het allerbeste. Ze heeft de lat hoog gelegd voor haar opvolger. Hopelijk kan deze bewoonster dan weer net zo genieten als met Evi.

Lees meer over: Partners aan het woord