Gisteren was het zover! De onderwijsnetwerkdag ‘zorg en technologie als onderdeel van dagelijks onderwijs’. Met een krachtige speech gaf Hilde Meijs het startschot van de dag. Vervolgens vertelden Noëmie Claes en Anneke Boink-Meijer over hun keuzedeel, kregen de deelnemers een rondleiding van Susan Metz en Peter Verdonk en maakten kennis met scenarioleren, waren er workshops van Jolanda van den Bersselaar en Marc Zwamborn over de nieuwste leermethoden én werd het practoraat op spectaculaire wijze geopend.

In het kader van het Project Samen Slim Zorgen Thuis heeft Summa Zorg in samenwerking met uiteenlopende partners verschillende projecten geïnitieerd hoe je vernieuwingen binnen zorg en technologie toepast in de praktijk. Er werd antwoord op gegeven op vragen als: Wat vraagt de arbeidsmarkt als het gaat om zorg? Hoe speelt Summa daaropin? En kunnen de studenten die nu de opleiding langer thuis ondersteuner volgen straks een plek op de arbeidsmarkt vinden?

Inspelen op veranderingen in de zorg

‘’We creëren een arbeidsmarktplek voor niveau 2 studenten door de opleiding langer thuis ondersteuner te faciliteren. Studenten leren niet alleen kwetsbaren te ondersteunen maar ook mantelzorgers. Ook uit de praktijk komt steeds meer bevestiging hoe hard deze mensen nodig zijn’’ trapte Hilde Meijs af.

Ook Katja Mur van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was aanwezig en beloofde veel goeds.

‘’We gaan de langer thuis ondersteunen benoemen in de arbeidsmarktbrief. Ik vind het prachtig dat Summa Zorg het talent van iedere student benadrukt. Inmiddels weten we vanuit de theorie wat de volgende stappen worden in de zorg, niveau twee studenten weten of het ook echt werkt in de praktijk’’ aldus Katja Mur – Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Keuzeonderdeel zorginnovaties en technologie

Na de speech van Hilde waren de winnaars van MBOtalk’s Noemi Claes en Anneke Boink-Meijer aan het woord. Ze vertellen over hun keuzedeel zorginnovaties en technologie binnen het onderwijs.

‘’Wij zien ons keuzedeel als kans om onderwijs te vernieuwen, innoveren en het als uitdaging te zien. Dat is gelukt! Het keuzedeel zorginnovaties en technologie loopt en met succes. Het keuzedeel Zorginnovaties en Technologie betekent scrummen, samenwerken, 21e eeuwse vaardigheden, projectmatig werken met werkgevers, experimenteren, actief!’’ aldus de dames.

 

Elise Schelfout – docente Summa College: ‘’Ik was betrokken bij TEDtalk’s. Ik geloof erin om onderwijsmensen in hun kracht te zetten. Pas dan krijg je mooie dingen. Soms wordt dat nog over het hoofd gezien. Volgens mij is het belangrijk met elkaar te bouwen aan mooie dingen. Techniek en innovaties van de grond trekken. Op dit moment spelen we in op actualiteiten en stellen we de studenten centraal. Studenten zijn het allerbelangrijkst en ze doen het echt goed! Het is een genot om hiermee bezig te zijn.’’

Scenario leren

Susan Mets vervolgde enthousiast met een korte presentatie over scenario leren. En hoe kun je nou beter kennismaken met scenario leren dan het zelf te ervaren? De tovertafel, de slimme zorgwoning en de zorgcentrale werden uitgebreid gedemonstreerd door Susan Mets, Peter Verdonk en Max Verkammen.

Lion Tielbeek – docente Summa College vertelt: ‘’Ik ben zijdelings betrokken geweest bij e-learning en heb samen met stagiaires gewerkt aan het scenarioleren. Dat ging super! Alles begint op zijn plek te vallen. Eerst waren het vooral ideeën en nu wordt het steeds meer in de praktijk toegepast.’’

  

Daarna waren de nieuwste technieken aan de beurt. Jolanda van den Bersselaar en Mark Zwamborn vertelden over Paro de robotzeehond, medicijndispenser Medido, de Pillo game en middelen om het leven van ouderen na te bootsen (denk aan gewichten en een bril waardoor het zicht minder wordt).

Collega docenten zijn lyrisch!

Ilse Vossen – docente ROC ter Aa ‘’Jaloersmakend.’’ Kirsten Nieboer – docente ROC ter Aa vult aan: ‘’Het is super wat hier gebeurd. Laten we elkaar opzoeken en samenwerken!’’

  

Opening van het practoraat

Uiteindelijk was het dan zover: het practoraat mocht geopend worden! Dat deden Hilde Meijs, Katja Mur en Susan Mets met een confettikanon.

‘’Practoraten willen een scharnierfunctie vervullen tussen de innovatie van de beroepspraktijk waarvoor het mbo opleidt en vernieuwing van het onderwijs. Dichtbij huis en dichtbij de regio: onderzoekend en samen lerend. Kennisontwikkeling en kennisdeling zijn daarin essentiële componenten. Summa opent het 15e practoraat’’ aldus Jorick Scheerens – Stichting Practoraat Expertisecentrum.

Voor Katja Mur was het erg prettig om te zien hoe het er in onderwijsland aan toe gaat. Het gaat niet om techniek maar om het maken van onderwijs. Ze maakte kennis met hoe techniek ingezet werd binnen het onderwijs.

‘’Summa speelt op een innovatieve manier in op de veranderingen in de zorg. Jullie weten waar de samenleving behoefte aan heeft. Ik ben vandaag enorm geïnspireerd geraakt door jullie werkwijze. Het stimuleren van flexibele docenten, talenten van studenten benadrukken en de praktijk naar het onderwijs halen.’’ aldus Katja Mur.

Hilde Meijs sluit vastbesloten af.

‘’Ik ben er trots op dat het practoraat nu officieel van start is. We zijn klaar om de uitdaging aan te gaan om vernieuwingen in het onderwijs te borgen. Samen bouwen we aan succes!’’

Lees meer over: Nieuws

Ervaringen met online lesgeven bij het Summa College

De coronacrisis brengt veel nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo ook in het onderwijs. Want hoe kun je nou goed lesgeven op afstand? Die vraag hebben de docenten van het Summa College zichzelf ook gevraagd. Dit zijn hun ervaringen! Hoewel het onderwijs op afstand...

DemenTalent in de school

DemenTalent wil mensen met dementie in hun kracht zetten door hun talent te benutten. Door hen in te zetten op vrijwilligerstaken die aansluiten bij hun talent houden ze verbinding met de maatschappij en voelen zij zich waardevol. Onze studenten in de Zorg- en...

Samen Slim Zorgen Thuis: met volle kracht vooruit

Het laatste projectjaar van Samen Slim Zorgen Thuis is inmiddels alweer begonnen. Veel doelen die we onszelf hebben gesteld zijn inmiddels gerealiseerd. We praten je bij over de belangrijkste ontwikkelingen. Alle studenten van Summa Zorg maken kennis en leren werken...