Hoe dragen kunst en toneel bij aan het langer veilig en vertrouwd thuis laten wonen van ouderen in hun eigen omgeving? Onze partner Parktheater in Eindhoven weet wel hoe! We hadden een inspirerend gesprek met Marjon Reus, Virusverspreider Geluk.

Het restaurant van het Parktheater wordt overdag alleen gebruikt tijdens de lunch, wanneer zzp’ers van onder andere de Net Anders Werken-lounge een hapje komen eten. Tot aan de voorstellingen in de avond staat het enorme pand nagenoeg de hele dag leeg. Marjon ziet hier grote kansen: “Toen ik hoorde over Lokaal+ en het samen koken en uitwisselen van kennis tussen studenten en ouderen dacht ik: ‘dat kunnen we ook in het theater doen’. Jongeren en ouderen samen geïnspireerd door theater en culturele makers om samen meer perspectief te bieden aan het leven van ouderen. Het Parktheater wil er graag zijn voor de hele maatschappij.”

Cultuur en geluk

Samen Slim Zorgen Thuis en het Parktheater maakten een jaar geleden kennis tijdens de Dutch Design Week. Marjon: “Ik zag de kracht van cultuur nog niet duidelijk terugkomen binnen dit project. Wat zouden wij als theater toe kunnen voegen?” Op dat moment waren de Geluksplekken al actief berokken bij de Dutch Happiness Week. Dit zijn creatieve en inspirerende plekken waar op een laagdrempelige manier verschillende culturen bij elkaar komen. “Op deze geluksplekken kun je allerlei initiatieven verbinden om mee te denken over het bewonersgeluk in Eindhoven. Zo ook het Summa College. We willen jongeren en ouderen motiveren om samen in gesprek te gaan over de onderwerpen die er toe doen in de wijk. Dit is voor veel culturele makers mooi materiaal om mee aan de slag te gaan. Je kunt denken aan theaterworkshops, dansworkshops en lunchen met als doel gewoon meer gezellig samenzijn in de wijken”, legt Marjon uit. De link met de geluksplekken is hierbij heel belangrijk. Door in gesprek te gaan met bepaalde multiculturele wijken bekijkt het Parktheater hoe ze van grotere betekenis kunnen zijn voor achterstandsgroepen, zoals ouderen, mensen met een beperking of allochtonen.

Mooie kansen

In het restaurant van het Parktheater (Smaaktheater Dertien) zijn al Summa-studenten aan de slag. Iedere woensdag wordt daar een stadslunch bereid voor hulpbehoevenden uit de regio. De lunch wordt bereid door studenten van Summa Horeca. “Het restaurant werkt met simpele lunchmenu’s, waardoor het studenten een mooie kans biedt om kleine stapjes te zetten binnen een behapbare uitdaging”, vertelt Marjon. Het Summa College heeft ook zelf aangegeven kansen te zien voor studenten bij het Parktheater. Marjon is enthousiast: “We zijn benieuwd wat de Summastudenten prikkelt om te genereren in ons theater. Ik denk bijvoorbeeld aan het organiseren van evenementen of modeshows, zodat studenten nog meer kunnen tonen waar zij voor staan na de opleiding. Het Parktheater dient dan als locatie en podium om zichtbaarheid te geven aan hun projecten. Samen werken aan vernieuwing levert nieuwe inzichten op voor beide partijen.”

Marjon Reus in het Parktheater

Studenten aan het roer

Maar wat is nou die kracht van het theater? Dat is voor Marjon duidelijk: “Heel veel thema’s die leven in de maatschappij kun je veel beter laten landen door te communiceren op niveau van hart en buik, hierin is theater natuurlijk heel sterk. Door lokale wijkthema’s om te zetten naar theater kun je verhalen veel beter overbrengen.” Dit soort initiatieven worden in andere steden al succesvol ingezet. De medewerkers van het Parktheater hebben een bezoek gebracht aan een aantal projecten in Rotterdam om inspiratie op te doen bij bijzondere initiatieven. De samenwerking met Samen Slim Zorgen Thuis zou zomaar een dergelijk mooi initiatief vorm kunnen geven in Eindhoven. De Summastudenten zijn hierbij van groot belang. “Als stagiair komen ze bij de mensen thuis en leren zo de gemeenschap kennen. Deze studenten weten wat er speelt en kunnen dit samen met ons vertalen naar mooie culturele projecten die zorgen voor een inclusievere samenleving. Studenten van andere opleidingen maken bijvoorbeeld decors, zetten crowdfunding in of verzorgen de techniek. Het is heel mooi om die kracht van de cultuur zichtbaarder te maken in de stad”, vertelt Marjon.

Theater als therapie

Een mooi voorbeeld van een project dat al draait is de samenwerking tussen het Parktheater en Lunet zorg. Creatieve cliënten van de zorginstelling zijn gekoppeld aan de theatermakers van Carte Blanche. Deze stichting maakt kunst met mensen met een beperking. ” Inmiddels hebben een aantal spelworkshops plaatsgevonden om te kijken welke cliënten van Lunet Zorg het theatertalent bij zichzelf willen ontdekken. Sommige cliënten willen op de planken staan, anderen bouwen liever decors, ontvangen het bezoek of serveren een kopje koffie. We benutten de kracht van heel Lunet zorg en gaan tonen dat zij samen echt tot heel veel in staat zijn “, vertelt Marjon enthousiast. De voorstelling Stedelingen draait tijdens de opening van de Dutch Happiness Week op 18 maart 2019 in de grote zaal van het Parktheater. Marjon: ” Het is heel gaaf om nu al bij de cliënten van Lunet zorg te zien wat theater maken met hen doet. Het is een mooie vorm van dagbesteding met hele positieve, bijna therapeutische effecten.” De studenten die stagelopen bij Lunet zorg draaien ook mee met dit project. Hun reacties zijn lovend: “Dit is echt iets nieuws en unieks. Echt een voorbeeld voor anderen!” Het Parktheater hoopt dat dit onderscheidende project landelijk de aandacht gaat krijgen die het meer dan verdient.

Lees meer over: Partners aan het woord