“Dat vind ik toch wel het inspirerende van werken met studenten, ze hebben vaak hele verrassende ideeën. Niet eens altijd revolutionair, ze laten je beseffen dat de antwoorden op je vragen soms recht voor je neus liggen.” Wethouder Ton Steenbakkers en beleidsmedewerker Zorg Marcel van Leuken van de Gemeente Geldrop-Mierlo waren erg gecharmeerd van de ‘Slimmer Leven Challenge’.

De Slimmer Leven Challenge is een wedstrijd tussen groepjes Eindhovense studenten (Summa/Fontys/TU) met als doel om zorginnovaties te ontwikkelen. De projecten die meestreden sloten perfect aan op de ideeën van de Gemeente Geldrop-Mierlo, en één in het bijzonder.

Ouder worden is cool

“Bij de Dutch Techology Week in mei zagen we die ‘Slimmer Leven Challenge’, waar drie typen studenten ‘s-morgens de opdracht kregen te bedenken op welke manier technologie slim kon worden ingezet in de zorg. Dat was een heel leuk idee.” Wethouder Steenbakkers werd meteen enthousiast.

 “Ik heb 36 jaar in het onderwijs gezeten, dus ik weet hoe groot de uitdaging is om drie niveaus van opleidingen samen iets te laten ontwikkelen in een dag tijd. Dat ging boven verwachting goed.”

De wethouder en beleidsmedewerker Zorg, de heer Van Leuken, werden vanwege hun enthousiasme uitgenodigd om aan het eind van de dag bij de afronding aanwezig te zijn. “Op het einde van de dag hebben we alle presentaties gezien en ééntje sprak ons erg aan: ‘Ouder worden is cool’.

”We hebben ons als gemeente aangesloten bij de website ‘Zorg voor elkaar’, een marktplaats van zorgvragers en zorgaanbieders. Veiligheid, het afschermen van vragers en aanbieders, is daarbij erg belangrijk. Deze studenten maakten iets vergelijkbaars, maar dan op wijkniveau. De veiligheid wordt dan geborgd door de wijkveiligheid, want de aanbieders en vragers van zorg kennen elkaar meestal. Dat scheelde enorm in het inbouwen van controle en veiligheid. Wat ons betreft het winnende idee.”

Van gezondheidsproblemen naar welzijn

Marcel van Leuken vertelt: “De studenten mochten van ons in Geldrop hun idee in praktijk gaan brengen. Ik had contact met ze gelegd, maar ze lieten weten dat ze door gebrek aan tijd het project niet konden doorzetten. Daar moeten de scholen die zo’n wedstrijd organiseren nog wel aan werken: de opvolging.” Hij vervolgt: “Dat heb je natuurlijk altijd: laatstejaars vliegen bijna uit en de anderen hebben het nog drukker gekregen.”

”De school moet die continuïteit waarborgen, want het is jammer dat het hier is vastgelopen. Maar we ondersteunen nu een vergelijkbaar initiatief van een andere student die een klein bedrijfje heeft opgericht. Hij gaat er in zijn vrije tijd mee verder omdat hij het zonde vindt als er niets mee gebeurd. Het kan dus wel!”

Combinatie van techniek en zorg

De heren aan de andere kant van de tafel zijn erg begaan met de combinatie van techniek en zorg.

“De ideeën over gezondheid veranderen. In het verleden werden gezondheidsproblemen als gebreken gezien die we met technologie moesten verhelpen. Nu zien we veel meer in zelfhulp en de positieve effecten van sociaal contact.”

“Het gaat niet direct om medische zorg. Goede welzijnsvoorzieningen voorkomen dure zorg in een later stadium. Het is ook bewezen dat als je op een website alleen zorg aanbiedt het dan geen lang leven beschoren is. Als mensen via zo’n site met elkaar in contact kunnen komen heeft het op lange termijn ook gezondheidsvoordelen. En zo’n site wordt met zo’n functie ook levend”

‘Ik wil graag een avondje rikken, zijn er drie anderen die mee willen doen? Want voor degenen die Rikken niet kennen: dat speel je met 4 personen.”

Ouderen met iPads

Maar willen ouderen wel met techniek werken? Wethouder Steenbakkers is overtuigd van wel. “Volgens mij heeft 80-85% van de 70-plussers toegang tot een computer. Ik zie het in mijn omgeving ook. Mijn schoonmoeder heeft er bijvoorbeeld geen moeite mee. Ouderen willen kunnen Facetimen met de kleinkinderen en daar is een iPad al goed genoeg voor.”

Zijn dat geen uitzonderingen? “Volgens mij niet. Er was laatst een bijeenkomst met een ouderenorganisatie waarbij uitleg werd gegeven over sociale media. Het zat er ram en ramvol en alle ouderen hadden een iPad bij zich. Wat me ook op viel is dat ze alleen vragen hadden over hoe ze het moesten gebruiken, niet over het apparaat zelf.”

”Ik denk dat de digitalisering bij ouderen veel sneller gaat dan we denken.” Dat komt mooi uit als techniek in de zorg steeds meer wordt gebruikt, één van de stokpaardjes van Summa Zorg.

Techniek in de zorgpraktijk

Normaliter wordt innovatie vooral met de TU geassocieerd, maar de wethouder en zijn beleidsmedewerker vonden het opvallend hoe Summa Zorg het oppakt: “Ik vind wel dat ze heel erg bezig zijn met de techniek in de zorgpraktijk te brengen bij Summa. Dat is een goede ontwikkeling!

Lees meer over: Partners aan het woord