Op 19 april 2017 was het zover! De onderwijsnetwerkdag ‘zorg en technologie als onderdeel van dagelijks onderwijs’. Met een krachtige speech gaf Hilde Meijs het startschot van de dag. Vervolgens vertelden Noëmi Claes en Anneke Boink-Meijer over hun keuzedeel zorg en innovatie in de vorm van een TED-talk. Daarna was het tijd voor de workshops. Bij Susan Metz en Peter Verdonk stond scenario leren centraal en bij Jolanda van den Bersselaar en Marc Zwamborn de nieuwste leermethoden. Aan het einde van de dag werd het practoraat op spectaculaire wijze geopend. 

In het kader van het Project Samen Slim Zorgen Thuis heeft Summa Zorg in samenwerking met uiteenlopende partners verschillende projecten geïnitieerd hoe je vernieuwingen binnen zorg en technologie toepast in de praktijk. Er werd antwoord gegeven op vragen als: Wat vraagt de arbeidsmarkt als het gaat om zorg? Hoe speelt Summa daarop in? En kunnen de studenten die nu de opleiding langer thuis ondersteuner volgen straks een plek op de arbeidsmarkt vinden?

Inspelen op veranderingen in de zorg

‘’We creëren een arbeidsmarktplek voor niveau 2 studenten door de opleiding langer thuis ondersteuner te faciliteren. Studenten leren niet alleen kwetsbare burgers te ondersteunen maar ook mantelzorgers. Ook uit de praktijk komt steeds meer bevestiging hoe hard deze mensen nodig zijn’’ trapte Hilde Meijs af.

Ook Katja Mur directeur op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was aanwezig en beloofde veel goeds. ‘’We gaan de langer thuis ondersteunen benoemen in de arbeidsmarktbrief. Ik vind het prachtig dat Summa Zorg het talent van iedere student benadrukt. Inmiddels weten we vanuit de theorie wat de volgende stappen worden in de zorg, niveau twee studenten weten of het ook echt werkt in de praktijk’’ aldus Katja Mur.

Keuzeonderdeel zorginnovaties en technologie

Na de speech van Hilde waren de winnaars van MBO-talk’s Noemi Claes en Anneke Boink-Meijer aan het woord. Ze vertellen over hun keuzedeel zorginnovaties en technologie binnen het onderwijs. ‘’Wij zien ons keuzedeel als kans om onderwijs te vernieuwen, innoveren en het als uitdaging te zien. Dat is gelukt! Het keuzedeel zorginnovaties en technologie loopt en met succes. Het keuzedeel Zorginnovaties en Technologie betekent scrummen, samenwerken, 21e eeuwse vaardigheden, projectmatig werken met werkgevers, experimenteren, actief!’’ aldus de dames.

Elise Schelfhout – docent Summa College: ‘’Ik was betrokken bij TED-talk’s. Ik geloof erin om onderwijsmensen in hun kracht te zetten. Pas dan krijg je mooie dingen. Soms wordt dat nog over het hoofd gezien. Volgens mij is het belangrijk met elkaar te bouwen aan mooie dingen. Techniek en innovaties van de grond trekken. Op dit moment spelen we in op actualiteiten en stellen we de studenten centraal. Studenten zijn het allerbelangrijkst en ze doen het echt goed! Het is een genot om hiermee bezig te zijn.’’

Scenario leren

Susan Metz vervolgde enthousiast met een korte presentatie over scenario leren. En hoe kun je nou beter kennismaken met scenario leren dan het zelf te ervaren? De tovertafel, de slimme zorgwoning en de zorgcentrale werden uitgebreid gedemonstreerd door Susan Metz, Peter Verdonk en Max Verkammen.

Lion Tielbeek – docent Summa College vertelt: ‘’Ik ben zijdelings betrokken geweest bij e-learning en heb samen met stagiaires gewerkt aan het scenarioleren. Dat ging super! Alles begint op zijn plek te vallen. Eerst waren het vooral ideeën en nu wordt het steeds meer in de praktijk toegepast.’’

  

Daarna waren de nieuwste technieken aan de beurt. Jolanda van den Bersselaar en Marc Zwamborn vertelden over Paro de robotzeehond, medicijndispenser Medido, de Pillo game en middelen om het leven van ouderen na te bootsen (denk aan gewichten en een bril waardoor het zicht minder wordt).

Collega docenten waren lyrisch! Ilse Vossen – docent ROC ter Aa ‘’Jaloersmakend.’’ Kirsten Nieboer – docent ROC ter Aa vult aan: ‘’Het is super wat hier gebeurt. Laten we elkaar opzoeken en samenwerken!’’

  

Opening van het practoraat

Susan Metz geeft een korte presentatie over de inhoud en de bedoeling van het practoraat. Na een verhelderend en komisch filmpje gemaakt door Martijn van der Linden over de vele rollen van een practor was het dan uiteindelijk zover: het practoraat mocht geopend worden! Dat deden Hilde Meijs, Katja Mur en Susan Metz met een confettikanon.

‘’Practoraten willen een scharnierfunctie vervullen tussen de innovatie van de beroepspraktijk waarvoor het mbo opleidt en vernieuwing van het onderwijs. Dichtbij huis en dichtbij de regio: onderzoekend en samen lerend. Kennisontwikkeling en kennisdeling zijn daarin essentiële componenten. Summa opent het 15e practoraat’’ aldus Jorick Scheerens – Stichting Practoraat Expertisecentrum.

Voor Katja Mur was het erg prettig om te zien hoe het er in onderwijsland aan toe gaat. Het gaat niet om techniek, maar om het maken van onderwijs. Ze maakte kennis met hoe techniek ingezet werd binnen het onderwijs. ‘’Summa speelt op een innovatieve manier in op de veranderingen in de zorg. Jullie weten waar de samenleving behoefte aan heeft. Ik ben vandaag enorm geïnspireerd geraakt door jullie werkwijze. Het stimuleren van flexibele docenten, talenten van studenten benadrukken en de praktijk naar het onderwijs halen.’’ aldus Katja Mur.

Hilde Meijs sluit vastbesloten af: ‘’Ik ben er trots op dat het practoraat nu officieel van start is. Graag wens ik Susan Metz veel succes in haar rol als practor. We zijn klaar om de uitdaging aan te gaan om vernieuwingen in het onderwijs te borgen. Samen bouwen we aan succes!’’

Lees meer over: Het practoraat

Het practoraat in coronatijd

Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis stimuleert een onderzoekende houding bij de docenten en studenten van Summa Zorg. Zo spelen ze in op de ontwikkelingen in de zorg en de snelle technologische vernieuwing van het onderwijs. Hoe gaat het nu met het practoraat? Het...

De ICT & Health Openingsmanifestatie 2020

Op maandag 27 januari ging de e-healthweek 2020 van start met de jaarlijkse ICT & Health Openingsmanifestatie. Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis van het Summa College was aanwezig om samen met medepractoraten een workshop te leiden over het gebruik van...