Glenn Breden en Arne Wessels gaan voor de ideale combinatie tussen zorg, onderwijs en technologie. Speciaal voor studenten ontwikkelden zij drie scenario’s gericht op ziektebeelden en maakten daar onderwijsmodules van. Het resultaat? De mogelijkheid om echt in de huid van de cliënt, verpleegkundige en centralist te kruipen en zo te ontdekken hoe een beroepssituatie er in de praktijk aan toe gaat.

Glenn en Arne zijn derdejaars verpleegkunde studenten met een passie voor onderwijs en technologie. Om die reden volgen zij de studieroute ‘gezondheid en technologie’ aan Saxion Hogeschool in Enschede. Tijdens het werken aan hun project richtten zij zich op drie ziektebeelden: diabetes, artrose en dementie. Deze ziektebeelden komen over het algemeen vaak voor in verzorgingshuizen. Per ziektebeeld maakten ze casussen die inmiddels gebruikt worden om beroepssituaties na te bootsen in de Slimme Zorgwoning van Lokaal+.

Snel in contact met de cliënt

Glenn en Arne geven een voorbeeld: “Stel je voor, je vader zit in een voorstadium van dementie en woont zelfstandig in een Slimme Zorgwoning. Als hij ’s morgens wakker wordt weet hij niet helemaal meer waar hij is en kan daardoor de weg naar het toilet niet vinden. Hij stapt uit bed en dwaalt rond. In zijn slaapkamer staat de Vieconnector. Dit is een systeem van Viedome Mextal waarmee de centralist vanuit de zorgcentrale direct kan communiceren met je vader. Op die manier weet de centralist meteen welke actie nodig is. Misschien is het nodig een verpleegkundige of mantelzorger richting je vader te sturen maar het kan ook zijn dat er alleen sturing op afstand nodig is.

Datzelfde geldt voor een situatie waarin een cliënt valt. De sensor stuurt een alarmmelding naar de zorgcentrale. Als de cliënt niet reageert op het verzoek van de centralist schakelt hij of zij direct de hulpdiensten in.

Een ultieme manier van inleven

Periodiek organiseren verschillende studenten een middag voor mantelzorgers en de mensen die zij verzorgen. Na de introductie van de Slimme zorgwoning kregen de mantelzorgers als eerste een rondleiding. Rondleidingen in de Slimme zorgwoning worden niet standaard gegeven tijdens elke mantelzorgmiddag maar belangstellen mogen er altijd één aanvragen. Momenteel worden er twee rondleidingen per week gegeven.

‘’Het mooiste is dat je mensen een echte ervaring meegeeft. Je voelt wat de cliënt voelt maar ontdekt ook hoe je zou reageren in bepaalde situaties. Het is de ultieme manier van inleven’’, vertelt Arne.

‘’Deze manier van leren wordt ook ingezet voor Lokaal+. Dus naast de Slimme zorgwoning zijn ook stagiaires van Lokaal+ bekend met de scenario’s. Lokaal+ is de keuken en kamer van de Slimme Zorgwoning’’, legt Arne uit.

Werken voor Samen Slim Zorgen Thuis

Glenn en Arne zijn ontzettend enthousiast over het werken aan dit project. ‘’We kregen de vrijheid om zelf invulling te geven aan het project en er waren erg veel docenten die mee wilden denken over de mogelijkheden’’, aldus Glenn.

Over wat ze het tofste vonden aan het project zijn Arne en Glenn het eens. ‘’Er waren zo veel mensen om mee samen te werken! Wij hadden echt een grabbelton aan partners die ons wilden helpen. Denk aan Mextal met Viedome en De Meeuw voor de Slimme Zorgwoning. Dankzij hen hebben we binnen 17 weken iets heel moois neergezet. Je zou er bijna 50 studenten op willen zetten, zoveel draagvlak is er voor dit soort projecten!’’

Lees meer over: Het practoraat

Wij presenteren: het practoraat Samen Slim Zorgen!

De afgelopen vier jaar heeft het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis zich ingezet om een onderzoekende houding bij de docenten en studenten van Summa Zorg te stimuleren. Zo speelden ze in op de ontwikkelingen in de zorg en de snelle technologische vernieuwing van het...

Het practoraat in coronatijd

Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis stimuleert een onderzoekende houding bij de docenten en studenten van Summa Zorg. Zo spelen ze in op de ontwikkelingen in de zorg en de snelle technologische vernieuwing van het onderwijs. Hoe gaat het nu met het practoraat? Het...

De ICT & Health Openingsmanifestatie 2020

Op maandag 27 januari ging de e-healthweek 2020 van start met de jaarlijkse ICT & Health Openingsmanifestatie. Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis van het Summa College was aanwezig om samen met medepractoraten een workshop te leiden over het gebruik van...