“Het leven van mensen makkelijker maken; of het nu gehandicapten of senioren zijn. Daarin wil ik graag het verschil maken”, vertelt Roos Zeebregts. Zij zit in het tweede jaar van de opleiding ‘Verzorgende IG’ . “Ik werd meteen enthousiast toen ik hoorde dat we een project mochten uitvoeren voor Coöperatie Slimmer Leven 2020.”

Joyce de Laat, projectleider Coöperatie Slimmer Leven 2020: “Wij implementeren hulpmiddelen om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, zoals een bewegingssensor om hen te motiveren meer te bewegen. Om te weten of deze sensor goed werkt, zochten we de samenwerking op met studenten van Summa Zorg.”

Leerzaam

Roos: “Eerst moest ik de sensor zelf een week lang testen en mijn bevindingen aangeven. Daarnaast vroeg ik een buurvrouw uit mijn straat mee te werken aan de test. Dat wilde ze. Ik legde haar uit hoe de sensor werkt en wat precies de bedoeling was. Tijdens de testperiode begeleidde ik haar en beantwoordde ik vragen. Ik liet haar zien hoe ze zelf resultaten kon bijhouden op de i-Pad. Door dit project leerde ik om uitleg te geven aan ouderen. Een opdracht krijgen van een externe is anders dan een opdracht van je leraar. Als er iets mis gaat, moet je het zelf oplossen. Daar leerde ik veel van.”

Win-winsituatie

Dankzij de samenwerking met studenten beschikken we over een grootschalige proeftuin om nieuwe technieken te testen en deze af te stemmen op de gebruiker. Studenten daarentegen leren om te gaan met zorgtechnologie. In hun toekomstige baan krijgen ze daar steeds meer mee te maken. Het is een echte win-winsituatie. Ik vind het heel verfrissend om met studenten te werken en hun ervaringen te horen. Ze krijgen vaak makkelijker toegang tot testpersonen, zoals hun eigen oma of opa. Hun input is eerlijk en betrouwbaar. Volgend schooljaar willen we opnieuw projecten met Summa Zorg oppakken.”

Roos Zeebregts | Student ‘Verzorgende IG’
Joyce de Laat | Projectleider Coöperatie Slimmer Leven 2020

 

Lees meer over: Partners aan het woord